Kategoriler: Sahabenin Dilinden

Zeyd İbn Harise (r.anh) Duası

Zeyd İbn Harise Dua

Sahabe-i kiramdan Zeyd İbn Harise r.a., Taifli (Mekke yakınlarında bir yer) bir adamdan bir katır kiralamıştı. Ancak adam onu istediği yerde indirmeyi şart koşmuştu. Yola çıkınca katırcı onu bir harabeye götürdü ve -İn!- dedi. Zeyd (r.a.) inince öldürülmüş birçok kimse olduğunu gördü. Katırcı onu da öldürmek isteyince Zeyd hazretleri: -Beni bırak da iki rekât namaz kılayım.- dedi. Adam: -Namazını kıl. Senden önce şu adamlar da kılmışlardı, fakat kendilerine bir fayda sağlamadı!- dedi.

Zeyd b. Harise der ki: Namazı kıldıktan sonra adam öldürmek için yaklaşınca –Ya Erhamerrahimîn! (Ey Merhametliler Merhametlisi!)– dedim. -Onu öldürme!- diye bir ses duyuldu. Adam bundan ürktü, sesin sahibini aramak için dışarı çıktı. Fakat bir şey göremeyince tekrar bana döndü. Bu sefer üç kere aynı şekilde seslendim. Bir de baktım ki at üstünde bir adam ortaya çıkıvermiş! Elinde demir bir mızrak vardı ve mızrağın ucu ateş közü gibiydi. O mızrağı adamın göğsüne vurup sırtından dışarı çıkardı. Haydut öldü. Sonra atlı (melek) bana dedi ki: “Birinci defa ‘Ya Erhamerrahimîn!’ diye çağırdığın zaman ben yedinci kat gökte idim. İkinci defa ‘Ya Erhamerrahimîn!’ dediğin zaman en yakın semada idim. Üçüncü defa nida edince sana geldim.”

Mevsûatü İbnü Ebi’d-Dünya (Beyrut 2008), 2/322; İbn Abdülber, el-İstîâb (Beyrut 1995), 2/117-118; Kândehlevî, Hayâtü’s-Sahâbe (Dimaşk 1993), 3/537-38.

Bu şekilde yani Ya rabbi veya Ya Erhamerrahimin yahut ta Ya Allah diye duaedilince dua ya icabet edildiğine dair bir çok sahih hadis bulunuyor. İnşaallah başka bir yazıda bu konuyuda anlatacağız.

Yorumlar

Recent Posts

Rumuz osman erbaş: Borçlarım İçin Dua

borçlarmı ödemek sıkıntılarımı gidermek allah rızası için dua istiyorum

7 yıl önce

Rumuz filiz: Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ım!

Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ım! Senin rahmetinden niyaz ediyorum ki: Peygamberlerine verdiğin anlayış ve…

7 yıl önce

Rumuz Aslı: Kısmet şans baht açılması için

Bol kısmetlerimin olması için talihimin artık dönmesi için artık yerimde saymamak için dua istiyorum kardeşlerim…

7 yıl önce

Rumuz Said Koçdemir: Herkes İçin

Rabbim bu satırları okuyanın dualarını kabul etsin. Her ne muradı varsa hakkında hayırlı eyleyip kaderine…

7 yıl önce

Rumuz —–: salavatı kubra

Salâvat-ı Kübrâ Okumanın Hikmetleri ve Faziletleri Nelerdir? – Ailesinde sorunları olan bir kişi Salâvat-ı Kübrâ…

7 yıl önce

Rumuz filiz: çok dualarınızı bekliyorum

Anlamı: “Allahım! Peygamber’in Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in senden dilediği hayırları ben de dilerim. Peygamber’in…

7 yıl önce