Yeme İçmeye Başlamadan Önce Yapılacak Sünnetler ve Dualar

 Yeme İçmeye Başlamadan Önce Yapılacak Sünnetler ve Dualar

Yeme İçmeye Başlamadan Önce Yapılacak Sünnet ve Dualar

Yeme İçmeye Başlamadan Önce Yapılacak Sünnet ve Dualar
Yeme İçmeye Başlamadan Önce Yapılacak Sünnet ve Dualar

Allah’u Teala bize sunduğu sayısız nimetler karşılığında üç şey istiyor: "Zikir, fikir ve şükür" Allah’ın adıyla yani Besmele ile başlamak "Zikir". Bu nimetlerin kendine kim tarafından, nasıl ulaştırıldığını ve bunlar karşılığında kendisinden ne istendiğini düşünmek "Fikir". ve nimetleri verene "Hamd ü senâ" ve "Şükür" etmek ise "Şükür"dür

Hz. Aişe (Radıyallahu Anha) Annemiz diyor ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yediğiniz yemeği Allah’ı zikrederek sindiriniz. Üzerine yatmayın ki, kalbeniz katılaşmasın." (1)

Yeme İçme Anında Besleme Getirmenin Fazileti ve Zorunluluğu

Alimler yeme içme anında Besleme çekmenin müstehap olduğunda ittifak etmişlerdir. Ayrıca yemek sahibinin yemeği takdim ederken misafirlerine; "Bismillah, yeyin" yemeğe açıkça başlamaya açıkça izin veren bir şey demesi müstehaptır. Besmele çekmenin nasıl olduğunu ve ne kadarının yettiğini bilmek lazımdır. En faziletli olan "Bismillahir-Rahmânir-Rahîm" demektir. Eğer yalnız "Bismillah" denirse de yeterli olur ve sünnet yerine gelmiş olur.

Besmele konusunda cünüp, hayız olanlar ve başka bir halde bulunanlar eşittir, yani besmele getirirler. Başkalarını uyarmak ve başkasının kendisine uymasını sağlamak için Besmele’yi sesli olarak söylemek de müstehaptır.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu: "Bir kişi evine girdiği vakit ve yemek yerken Allah’u Teala’yı anarsa, şeytan avenelerine:
-"Burada sizin için barınacak yer ve yiyecek yemek yoktur," der. Eğer o kimse evine girdiği vakit Ancak Allah’u Teala’yı zikretmezse, şeytan avanelerine: "Barınacak yer buldunuz" der. Yemek yerken (Besmele çekmez) Allah’ı zikretmezse, şeytan avenelerine:
-"Yiyecek yemek buldunuz." der."(2)

Besmele’yi Unutmak İle İlgili Hadisi Şerifler

  • Hz. Aişe (Radıyallahu Anha) rivayet ediyor: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evinde yemek yiyordu. Bu esnada bir bedevi gelerek o yemeği iki lokmada yedi bitirdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) "Bilmiş olun ki, eğer bedevi ‘Bismillah‘ demiş olsaydı, yemek hepinize yetecekti."(3)
  • Ümeyye bin Mahşi (Radıyallahu Anha) diyor ki: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) oturuyordu. Bir adam da yemek yiyordu. Adam bir lokma kalıncaya kadar Besmele çekmemişti. Son Lokmayı ağzına kaldırınca;
    Besmele Çekmeyi Unutunca Okunacak Dua
    Besmele Çekmeyi Unutunca Okunacak Dua

    Arapça Okunuşu: "Bismillahi evvelihû ve âhirehû"
    Türkçe Anlamı: "Başında da sonunda da Bismillah" dedi.

    Bunun üzerine Resulullah Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tebessüm etti sonra buyurdu ki: "Şeytan bununla beraber yeyip duruyordu: Fakat Allah’ın adını anınca, şeytan karnındakileri kustu."
    Hadisi Şerifin açıklaması şöyledir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yemek yemekte olan o kişinin Besmele çekmediğini bilseydi. Besmele çekmemesine razı olmaz onu baştan uyarırdı. (4)

  • Câbir (Radıyallahu Anh)’den rivayetle Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): "Kim yemeğine Besmele çekmeyi unutursa, sonunda İhlas suresini okusun" buyurdu.(5)

Yemeğe Başlama Duası

Yeme ve İçmeye Başlama Duası
Yeme ve İçmeye Başlama Duası

Duanın Arapça Okunuşu: "Allahümme Bârik lenâ fi mâ razaktenâ ve kınâ azâbe’n-nâr, bismillah."

Duanın Türkçe Anlamı: "Allah’ım! bize rızık olarak verdiğini bereketlendir. ve bizi ateşin azabından koru. Allah’ın adıyla. (başlıyorum)"

Kısaca özetlemek gerekirse, yemeğe başlamadan evvel, elleri yıkamak, besmele ile beraber yukarıdaki duayı yapmak ve tuz ile yemeğe başlamak, eğer besmele çekmeği unutursak, yemek yeme esnasında"Bismillahi evvelihû ve âhirehû" demek ve eğer bunuda unutursak yemek bittiğinde İhlas Suresini okumak sünnettir.

Yenilip İçilen Bir Şeyin Hastalık Yapmaması İçin Okunabilecek Dua

Yenilip İçilen Bir Şeyin Hastalık Yapmaması İçin Okunacak Dua
Yenilip İçilen Bir Şeyin Hastalık Yapmaması İçin Okunacak Dua

Duanın Arapça Okunuşu: "Bismillahi ve billahillezî lâ yedurru me’asmihi şey’ün fil-ardı ve lâ fis-semâi yâ Hayyü yâ kayyûm."
Duanın Türkçe Anlamı: "Allah’ın ismiyle ve Allah ile. O ki, İsm-i Celal’i sayesinde ne yerde, ne de gökte hiç bir şey zarar veremez. Ey Hayy ve Kayyum (olan Allah’ım)"

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:"Bir yemek yediğin veya bir içecek içtiğin zaman (yukardaki duayı) dersen o yediğin veya içtiğinin içinde zehir bile olsa sana hiçbir hastalık gelmez."

Dipnotlar (Kaynaklar)

  1. Suyuti, Camiu’s-Sağir, 1/458, no.907
  2. Müslim, Eşribe, 2018
  3. Tirmizi, Et’ıme, 1858
  4. Ebu Dâvud, Et’ıme, 3768

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir